Varför desinficering 🐮 ECO horse

Vinterkylan och mörkret kan ofta associeras med en rad olika typer av influensor, krÀksjukor m.m för oss mÀnniskor. Men för djuren Àr oftast vintern en tid för uppbyggnad och ÄterhÀmtning. Oavsett om du tÀvlar eller rider som hobby Àr en frisk hÀst helt avgörande för förvÀntat resultat. Medvetandet kring renhÄllning och desinfektion Àr lÄg hos den svenska befolkningen, helt tvÀrtemot gentemot er hÀstÀlskare! HÀr ser man oftast ifrÄn den ekonomiska biten och man ger allt för sÀkerstÀlla en sÀker miljö för alla djur. I vÄr vardag trÀffar vi stora, smÄ, erfarna och nyblivna hÀstÀgare som med största engagemang vill lÀra, förstÄ och förbÀttra sin vardag med hÀsten. Denna vecka tydliggör vi den enormt viktiga skillnaden mellan rengöring & desinfektion.


Rengöring i stallmiljö

Rengöring i folkmun idag förknippas med att man tar bort smuts och flĂ€ckar. Smuts och flĂ€ckborttagning betyder dock inte att du avlĂ€gsnar virus eller bakterier. Rent menas “för ögat synligt rent” och innefattar att man tar bort smuts, skrĂ€p eller damm dĂ€r mikroorganismer kan frodas.

Rengöring av stallet underhÄlls med att ta bort grov föroreningar genom att sopa eller dammsuga. Rengöringen skall göras i de omrÄden dÀr hÀstar vistas och i det fall förorenade dammtussar, sÄrförband eller tydliga omrÄden dÀr smuts förekommer.

Gör synligt rent pÄ den höjd som hÀstarna nÄr och avsluta med golvet. Rengöringen Àr fullbordad nÀr det inte förekommer nÄgon synlig smuts och vÀggar/golv/verktyg Àr synliga i sin naturliga form. Vattenkoppar och foderkrubbor Àr extra viktigt att försöka hÄlla rena dÄ hÀstarna Àr extra utsatta för just mikroorganismer pÄ dessa ytor.
Desinfektion

Desinfektion innebÀr att man minskar antalet smittsamma organismer till en pass lÄg nivÄ att mottagliga djur som kommer i kontakt med ytan inte utvecklar nÄgon infektion.

Det Àr viktigt att förstÄ att det skiljer sig vÀldigt mycket mellan olika virus och bakterier. Nedbrytningstiden varierar, var och hur de frodas men Àven hur och nÀr det smittar. De smittor som drabbar hÀstnÀringen Àr oftast lite mer svÄrbekÀmpade Àn de vi mÀnniskor vanligtvis drabbas av. Det Àr dÀrför oftast associerat att man behöver anvÀnda starka och farliga kemikalier för att fÄ bukt pÄ smittan. De traditionella metoderna med farliga kemikalier medför evakuering av djur, mÀnniska och all typ av material som kan ta skada eller pÄ sikt vara farligt för hÀsten. Vi rekommenderar alltid att man jobbar förebyggande - skall det vara försvarbart tidsmÀssigt rekommenderas en metod som inte krÀver evakuering eller avtorkning. Det Àr viktigt att man skiljer pÄ ytdesinfektion och rums desinfektion. Virus och bakterier kan smitta via aerosoler (vÀldigt smÄ luftburna partiklar) eller via kontaktytor. Vi alla kan enas om att det Àr omöjligt att med bara hÀnderna torka bort virus eller bakterier frÄn luften.


20 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla